'Wortels verschijnen eerder aan de randen van de mat'
Geplaatst op 23 juni 2021
Dries Vahl is teeltmanager op de hoofdvestiging van Tuinderij Vahl, een familiebedrijf dat ruim 70 jaar geleden werd opgericht door zijn opa Dries Vahl sr. Vandaag de dag is hij, samen met zijn broer en Kees en hun oom André, eigenaar van het bedrijf. In twee vestigingen in IJsselmuiden (nabij Kampen) telen ze op een totaaloppervlak van 10,1 hectare komkommers in zowel hogedraad- als conventionele systemen. Hun komkommers worden via telerscoöperatie Oxin Growers in heel Europa afgezet, maar met name in Nederland en Duitsland. Ook beschikken ze over een komkommerkwekerij van 4,6 hectare in Bralitz, in het oostelijk deel van Duitsland.
"We kopen de jonge komkommerplanten in bij een opkweekbedrijf, in de zomer wanneer ze rond de 22 dagen oud zijn en in de winter wanneer ze rond 32 dagen oud zijn", vertelt Dries Vahl, teeltmanager op de hoofdvestiging van het bedrijf. "Ze worden aangeleverd op Grodan Plantop blokken. Voor ons is het belangrijk dat de blokken homogeen zijn en dat de wortels van de planten goed zijn ontwikkeld. Een voordeel van de Plantop blokken is dat ze niet zo snel uitdrogen."
Dorstige komkommers
Zodra de blokken met de jonge planten aankomen, worden ze rechtstreeks in de steenwolmatten geplaatst. "Komkommers zijn nogal dorstige planten, dus we geven ze veel water, om de wortelontwikkeling te stimuleren. Dat duurt niet lang; na een paar dagen kunnen we al rustiger aan doen en de wortels het werk laten doen. In de zomer bloeien de planten vaak al na zeven of acht dagen, en kunnen na 18 of 19 dagen de eerste komkommers al worden geoogst."
Explosie van wortelharen
Tuinderij Vahl gebruikt al bijna zo lang Dries zich kan herinneren teeltmedia op basis van steenwol van Grodan. "En dat is een hele lange tijd, ik zat toen zelfs nog op school! Dat zal dus zo'n 30 jaar zijn", vertelt hij. "De technisch adviseur van Grodan bezoekt ons een paar keer per jaar en we hebben regelmatig contact voor ondersteuning of advies, vooral tegen het einde van elk jaar. We werkten eerst met de Master mat, maar we zijn aan het begin van teeltseizoen 2020 overgestapt naar de 7,5 cm hoge Grodan Prestige mat, dus dit is het tweede jaar", gaat Dries verder. "Wat ik zo fijn vind aan Prestige is dat de bovenlaag zachter is, waardoor de wortels sneller verticaal in de mat lijken te groeien, in plaats van eerst horizontaal. Je ziet de wortels eerder aan de randen van de mat verschijnen, dus het lijkt erop dat de plant beter gebruikmaakt van de hele mat. En met name in de zomer zien we veel haarwortels, en daar letten we op als teken van een gezonde plant."
Snelle weggroei en vegetatieve groeikracht
Grodan Prestige is de ideale mat voor telers die een snelle weggroei bij de start en een vegetatieve groeikracht in de zomer belangrijk vinden, en dat sluit naadloos aan op de strategie van Tuinderij Vahl. "We neigen naar een vegetatieve sturing, met name voor onze hogedraadgewassen. De mat blijft goed, ongeacht de stralingssom en temperatuur, en het EC aanpassen gaat ook best makkelijk", zegt Dries. "Maar we letten er goed op dat de mat 's nachts niet te veel uitdroogt, dus we irrigeren 's nachts ook een paar keer. Ons streven is het uitdrogen tot maximaal 5 of 6% te beperken, hoewel de technisch adviseur van Grodan ons heeft verteld dat we de mat waarschijnlijk nog wel wat verder kunnen laten uitdrogen. Bij hogedraadteelt wordt er al meer van de planten gevraagd, omdat je de stengels langer maakt, dus onnodige extra druk op de wortels wil je voorkomen. Ik heb liever een beetje groeikracht te veel, dan net niet genoeg, omdat dat eerste eenvoudiger te corrigeren is, zoals door het verwijderen van extra blad."
Doordat bij hogedraadteelt meer van de planten wordt gevraagd, neemt volgens Dries ook de gevoeligheid voor ziekten en plagen toe: "En dat wordt een nog groter probleem op het moment dat we het middel tegen meeldauw dat we nu gebruiken volgend jaar niet meer mogen gebruiken. Als oplossing overwegen we nu over te stappen op meeldauwresistente gewassen. Maar een sterke wortelzone is van essentieel belang om de natuurlijke veerkracht van een plant te stimuleren en de mat speelt daar een grote rol in. Ik had vorig jaar zelfs duidelijk minder last van pythium en fusarium."
Duurzame prestaties
"Voor ons is een ander voordeel van Grodan Prestige dat de mat van goede kwaliteit is en tot het einde van het seizoen goed blijft presteren. Dat is belangrijk, omdat we voor de hogedraadgewassen werken met twee cycli, waarbij we half januari en half juni planten, en voor de conventionele productie met drie cycli, waarbij we half januari, eind april en eind juli planten. Al met al is Grodan Prestige een zeer betrouwbare mat die gemakkelijk in het gebruik is en een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft."
Aan het einde van het seizoen worden de gebruikte blokken en matten, als onderdeel van de recyclingservice die door Grodan wordt aangeboden, door een afvalverwerkingsbedrijf opgehaald en naar een sorteer- en scheidpunt getransporteerd. "We maken al jarenlang gebruik van deze service. Van de steenwol worden bakstenen gemaakt en dat is in lijn met onze sterke betrokkenheid bij duurzaamheid", zegt Dries. Tuinderij Vahl gebruikt bijvoorbeeld aardwaarmte om een deel van de kassen te verwarmen en biomassa voor de rest, en het bedrijf heeft een warmtekrachtkoppeling om zelf elektriciteit, warmte en CO2 op te wekken. Daarnaast heeft het in 2019 uitgebreid met 2,5 hectare voor bioteelt, waar het ene jaar tomaten en het andere jaar paprika's worden geteeld. "Onze klanten vinden het belangrijk dat we ons steentje bijdragen aan het milieu, maar het is ook iets waar we zelf enorm achter staan. De recyclingservice van Grodan is het geld meer dan waard en helpt ons 'planet-proof' te zijn, dus het is een win-winsituatie", sluit hij af.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws