Preventieve en curatieve bestrijding van spint
Geplaatst op 19 augustus 2021
Roofmijt Amblyseius californicus wordt geleverd als los strooimateriaal (Californicus-System) en in kweekzakjes (Californicus-Breeding-System). Telers kunnen beide vanaf het begin tot het einde van het seizoen uitzetten. Gaby van Kemenade, adviseur bij Biobest bespreekt de meerwaarde van Californicus-Breeding-System. "In het zakje zit voedsel waardoor de roofmijten zich geleidelijk kunnen ontwikkelen en gedoseerd zullen vrijkomen. Op die manier beschermen zij het gewas voor minimaal 6 weken. De zakjes kunnen het beste elke 2 meter worden opgehangen in het gewas via het handige haakje."
Preventief
Zowel Californicus-System als Californicus-Breeding-System bieden een goede preventieve barričre tegen spint. Deze roofmijt kan namelijk ook op pollen overleven in afwezigheid van prooi. Zo staat er altijd een legertje bestrijders paraat. Mocht het aantal plaaginsecten onverhoopt 'exploderen', dan adviseert Van Kemenade de bestrijding aan te vullen met Phytoseiulus-System.
Aanvullende bestrijding
"Phytoseiulus zal haarden effectief aanpakken. Deze roofmijt eet enkel spintmijten en heeft een opvallende rode kleur. Zijn er voldoende plaaginsecten aanwezig, dan kan het zeer snel een grote populatie opbouwen en spint onderdrukken. De voorgeschreven dosis omvat 15 tot 20 van deze roofmijten per lopende meter. Als het nodig is, kunnen telers later extra Phytoseiulus-System uitzetten."
Van Kemenade: "Wanneer wij de roofmijten leveren, raden wij telers aan deze zo snel mogelijk in het gewas uit te zetten. Dit waarborgt maximale efficiëntie. Is dit niet mogelijk, dan adviseren wij telers deze tijdelijk op te slaan bij de temperatuur die op de verpakking staat." Ook de opslag van flessen/kokers is belangrijk. Deze kunnen het beste horizontaal gelegd worden. Voordat de teler de flessen in het gewas verspreidt, is het goed om de fles horizontaal ongeveer 1 minuut zachtjes te rollen om een homogene verdeling van roofmijten te verkrijgen. "Wij adviseren de roofmijten die als strooisel worden geleverd, gelijkmatig te verspreiden in het gewas. Zijn er plaatsen waar veel plaaginsecten zijn waargenomen, dan kan de teler op die plaatsen extra roofmijten strooien", aldus de Biobest-adviseur.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws