Zelf nitraat meten en lekkages opsporen

Zelf nitraat meten en lekkages opsporen

Met een handig apparaatje zelf nitraat meten in het drainage- en oppervlaktewater om daarmee eventuele lekkages op te sporen in het watersysteem van een kas? Het kan met de LACQUAtwin die Horiba op de markt brengt. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben elf beschikbare en in ontwikkeling zijnde nitraatmeters beoordeeld op geschiktheid, nauwkeurigheid, gebruiksgemak en kostprijs. De LACQUAtwin kwam als beste naar voren, zo blijkt uit het rapport ‘Ontwikkeling en evaluatie van een handzame nitraatmeter voor drainage- en oppervlaktewater in de glastuinbouw’.

Met de LACQUAtwin voerden de WUR-onderzoekers een praktijkevaluatie uit bij zes glastuinbouwbedrijven. De meter is handzaam, robuust en voldoende betrouwbaar om verhoogde concentraties van nitraat in oppervlaktewater te detecteren, zo oordeelde WUR. De meter heeft daarnaast een groot meetbereik. Daardoor kan zowel in oppervlaktewater als in voedingsoplossingen en drainagewater worden gemeten.

Meer dan één meting per week
Voor het opsporen van lekkages moet het oppervlaktewater wekelijks gecontroleerd worden, merken de onderzoekers op. De nauwkeurigheid van de LACQUAtwin is minder dan die van laboratoriumanalyses, maar de lage aanschafprijs en verbruikskosten zijn van dien aard dat het gebruik van de handmeter voordeliger is zodra er meer dan één meting per week wordt uitgevoerd.

Nitraat wordt gemeten als proxy (vertegenwoordiger) van alle voedingsstoffen en gewasbeschermingsmiddelen die ook in het drainagewater terecht kunnen komen. De handmeter is een hulpmiddel voor de detectie van calamiteiten. Zo kunnen lekkages eerder worden verholpen. Telers kunnen daarmee effectiever hun teeltsysteem emissievrij houden. Dat helpt om te voldoen aan de eisen van de Europese Kaderrichtlijn Water en de emissiedoelstellingen.

Draagvlak creëren en ervaring doen
De LACQUAtwin is al op de markt verkrijgbaar en direct inzetbaar. Om de handzame nitraatmeter in de praktijk breder ingezet te krijgen, zijn volgens de onderzoekers nog wel wat vervolgstappen nodig. Zo moet er onder telers draagvlak voor het gebruik van de meter komen en moeten toeleveranciers worden geïnformeerd. Onderzoek en praktijk moeten verder nog meer ervaring opdoen met het leggen van een concrete relatie tussen het meten van een verhoogde concentratie van nitraat in drainage- en oppervlaktewater en een daadwerkelijke lekkage in of bij de kas. WUR adviseert daarom in te zetten op een demonstratietraject waarbij concrete lekkages vroegtijdig aangetoond konden worden door gebruik van de handmeter.

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel



Meest gelezen