Waardering ondernemers voor DAW-projecten
Geplaatst op 26 september 2024
De motivatie van deelnemers om mee te doen aan projecten van het DAW is divers. Het varieert van de behoefte om kennis op te doen over mest, stikstof, bodem, verzilting en het voorkomen van droogte tot aan de verwachting van agrariërs dat het kosten kan besparen en strategische informatie voor de toekomst van hun bedrijf kan opleveren. Deelnemers zeggen bijvoorbeeld hierover: “Ik ben me gaan verdiepen in stikstof leverend vermogen van de bodem en daardoor word ik bewuster”.
Dingen beter doen
Deelnemende boeren weten beter welke mogelijkheden ze hebben met de kennis die ze opdoen tijdens een project. Het merendeel van de DAW-deelnemers is bezig om de huidige bedrijfsvoering verder te optimaliseren en bijna een kwart van de geïnterviewde deelnemers zegt dat genomen stappen door deelname aan een DAW-project bijdragen aan een andere, duurzamere bedrijfsvoering. Een boer daarover: “Je loopt meestal al met gedachten of wensen om dingen beter te doen, de adviseur geeft dan de handvaten.” Wel is de onzekere toekomst een belemmering om een ‘grote stap’ te zetten, veel boeren zijn in afwachting van meer (beleids)duidelijkheid.
Concrete stappen
DAW programmamanager Meri Loeffen is ontzettend blij met de resultaten van het onderzoek: “Deelnemers waarderen de DAW-projecten. Kennis opdoen en bewustwording zijn belangrijke voorwaarden om als boer of tuinder ook daadwerkelijk concrete stappen te kunnen zetten. Daarbij stimuleren Investeringsregelingen boeren om deze stappen ook te kunnen doen. Het bevestigt nog maar eens dat ons stimuleringsprogramma relevant en nodig is om ook daadwerkelijk doelen te bereiken op het gebied van bodem- en waterkwaliteit en het realiseren van economisch sterke en duurzame landbouwbedrijven. Hiermee draagt de land- en tuinbouw bij aan de Kaderrichtlijn Water en de 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijndoelstellingen.”
Aan de slag
Het DAW helpt boeren die aan de slag willen met het verbeteren van de bodem- en waterkwaliteit. Binnen DAW werkt LTO samen met waterschappen, provincies en ministeries voor sterke agrarische bedrijven. Boeren kunnen op vrijwillige basis meedoen en meewerken aan voldoende en schoon water en een gezonde bodem, nu en in de toekomst. Er zijn genoeg mogelijkheden en kansen waarbij de boer zelf aan het roer staat. Lees hier meer over het rapport 'DAW scoort goed onder boeren en tuinders - Deltaplan Agrarisch Waterbeheer'.
Meer nieuws