AquaConnect: brug tussen wetenschap en praktijk

AquaConnect: brug tussen wetenschap en praktijk

AquaConnect is een breed, meerjarig onderzoeksprogramma dat de zoetwatervoorziening in ons land tot in lengte van jaren moet helpen veiligstellen. Promovendi van meerdere universiteiten en vakgebieden werken samen met verschillende stakeholders om nieuwe kennis en technologie te ontsluiten en lopende initiatieven met elkaar te verbinden. Om deze verbinding te stimuleren wordt een aantal sessies georganiseerd door partners in het programma. Guus Meis presenteerde in de eerste sessie een gebiedscase over de glastuinbouw in Zuid-Holland. “Nu de promovendi meer affiniteit hebben met onze sector, moet dat iets opleveren voor de lange termijn”, stelde hij na afloop vast.

Het is even stil geweest rond AquaConnect, wat gezien de aard en looptijd (2021-2025) niet verwonderlijk is. Veerle Luimstra (Witteveen+Bos), die samen met collega Arjen van Nieuwenhuijzen en Sjoerd Kerstens (Royal Haskoning DHV) deze eerste sessie organiseerde , kan de relatieve rust goed verklaren.

“AquaConnect is een multidisciplinair project, waar enkele tientallen promovendi van meerdere universiteiten bij zijn betrokken”, zegt zij. “Promotieonderzoek duurt vaak meerdere jaren. De promovendi zijn de eerste twee jaar vaak druk bezig met het onderzoek en het verzamelen van de resultaten, die vervolgens gepubliceerd kunnen worden in een gezaghebbend wetenschappelijk tijdschrift. AquaConnect kan echter alleen een succes worden als er al eerder kennis en ervaringen worden uitgewisseld en verbinding wordt gemaakt met de praktijk.”

Meer interactie
De tot op heden beperkte interactie werd door meerdere stakeholders, waaronder Glastuinbouw Nederland, als een gemis ervaren. Intensiever contact wordt nu ook belangrijker voor de promovendi. De organisatie van AquaConnect, dat gecoördineerd wordt door milieutechnoloog Thomas Wagner van Wageningen University & Research, heeft dat onderkend. Dit heeft geleid tot een eerste ingelaste bijeenkomst in januari, waar twee gebiedsvisies zijn gepresenteerd. Er zullen nog meer sessies volgen waar we het onderzoek en de praktijk verder integreren.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouwwaterproof.nl

Deel artikel