'In theorie genoeg voedsel'

'In theorie genoeg voedsel'

De VN wil dat over zeven jaar honger de wereld uit is. Om dat te bereiken, is niet alleen kennis over het huidige voedselsysteem nodig. Inzicht in de geschiedenis van hongersnood helpt ook, volgens Ingrid de Zwarte. Ze vertelt hierover bij de Opening Academisch Jaar op 4 september 2023.

"We drijven steeds verder af van het doel van de VN dat in 2030 niemand meer honger heeft in de wereld", zegt Ingrid de Zwarte, universitair docent Economische en Milieugeschiedenis. Zij onderzoekt de historische rol van voedsel en honger in tijden van oorlog, zoals in de jaren veertig tijdens de Hongerwinter in Nederland en in Indonesië. Tijdens de opening van het nieuwe academische jaar zal zij vertellen wat we voor de toekomst kunnen leren van hongersnoden die plaatsvonden in het verleden.

Het zal volgens Ingrid de Zwarte niet makkelijk worden om het doel 'geen honger' nog te halen. Op dit moment staan namelijk meer mensen op de rand van een hongersnood dan een paar jaar terug. "345 miljoen mensen hebben te maken met acute voedselonzekerheid. Dit zijn mensen die dringend hulp nodig hebben. Sinds de coronapandemie is dat aantal verdubbeld." Het is een opmerkelijke verandering na decennia waarin de kans op hongersnood sterk afnam.

Politiek falen
Ooit hadden hongersnoden hoofdzakelijk natuurlijke oorzaken, zoals langdurige droogte, waardoor oogsten mislukten. Soms was de belegering van een stad een direct aanwijsbare oorzaak, maar die hongersnoden bleven meestal lokaal. De grote hongersnoden van de 20ste eeuw waren veel directer verbonden aan politiek falen en conflicten. De Zwarte: "We hebben dankzij toenemende globalisering van de handel sinds halverwege de 20ste eeuw technisch gezien de mogelijkheid om hongersnood de wereld uit te helpen. In theorie is er genoeg voedsel."

Lees hier verder

Bron: Wageningen U&R

Deel artikel