Verzet tegen verkeerd beeld van tuinbouw
Geplaatst op 29 juni 2022
"Als telers van glasgroenten, snijbloemen en potplanten voortdurend worden neergezet als 'energieslurpers zonder toegevoegde waarde', dan is dat zeer schadelijk voor een grote en belangrijke groep ondernemers. Innovatieve telers die zich met hun kwaliteitsproducten inzetten voor gezondheid en geluk van miljoenen consumenten in Nederland en West-Europa, die de uitdagingen van de energietransitie vijftien jaar geleden al hebben opgepakt en die door het terug leveren van energie aan het stroomnet zorgen dat Nederland probleemloos kan overstappen op groene energievormen als zonne- en windenergie", zo vat directeur Ruud Paauwe van Glastuinbouw Nederland de meerwaarde samen.
In de vele berichten in de media over hoge energieprijzen, de beschikbaarheid van gas en de mogelijke afschaling in de komende wintermaanden, wordt ook de glastuinbouw met regelmaat genoemd. In veel gevallen worden daarbij onjuiste cijfers gebruikt, die vervolgens ook door andere media worden overgenomen. Zo werd bijvoorbeeld recent nog gesteld dat de Nederlandse snijbloementeelt verantwoordelijk is voor 10% van het Nederlandse gasverbruik, terwijl dat in werkelijkheid in 2020 slechts 1,75% was.
"Daardoor ontstaat er een onjuist beeld van de glastuinbouw", stelt directeur Ruud Paauwe namens de ondernemersorganisatie. "Mede doordat doorgaans onvermeld blijft wat de belangrijke bijdrage van deze topsector is aan de Nederlandse economie."
De glastuinbouw is een essentieel onderdeel van de brede topsector tuinbouw. Dat is een dynamische keten, die de afgelopen honderd jaar naam en faam heeft opgebouwd in binnen- en buitenland. In het kielzog van de Nederlandse telers hebben ook kennisinstellingen, logistieke en handelsbedrijven zich ontwikkeld tot toonaangevende schakels in de keten. De glastuinbouw draagt € 7,9 miljard bij aan de Nederlandse economie, goed voor 1% van het bruto binnenlands product. In piekperioden biedt de sector werk aan ruim 113.000 mensen. Kijken we naar de overige schakels in de keten, dan zijn de waarde en het belang van de sector nog vele malen groter. "Zo'n topsector verdient het om op basis van juiste cijfers en een compleet verhaal te worden beoordeeld", benadrukt Ruud Paauwe.
De glastuinbouwsector ziet het verbruik van fossiele brandstof in een ander perspectief dan decennia terug. Telers investeren volop in energiebesparing en verduurzaming. De glastuinbouw wil én kan de nationale energietransitie dan ook een enorme impuls geven. Glastuinbouw Nederland heeft het voorstel gedaan om binnen vijf jaar het jaarlijkse Nederlands aardgasverbruik met ruim 900 miljoen kuub te reduceren. Dat vermindert binnen vijf jaar onze CO2-uitstoot met ruim 1,6 megaton per jaar. Een snelle reductie vergelijkbaar met het jaarverbruik van ruim 750.000 huishoudens. Ongekend voor Nederland. In 2040 zijn we zelfs klimaatneutraal. Dat brengt realisatie van de Nederlandse bijdrage aan het Parijs Akkoord en de doelen van de Europese Green Deal binnen bereik. Tegelijkertijd wordt Nederland met dit investeringsplan minder afhankelijk van (Russisch) gas. "Glastuinbouw Nederland vindt het daarom een gemiste kans dat noch de Kamer noch minister Staghouwer (LNV) in zijn toekomstperspectief, dit groene potentieel ten volle benut om nu onze groente-, fruit-, bloemen- en plantenproductie versneld te verduurzamen. Wil men eigenlijk wel een groene glastuinbouwsector? Of hebben groene partijen liever dat onze steeds duurzamere productie naar het buitenland vertrekt als we hier de transitie remmen, met grote koolstoflekkage tot gevolg", zo vraagt Ruud Paauwe zich af.
Een sector die dergelijke cijfers en prestaties kan overleggen, zet je niet weg als een bedrijfstak die in tijden van (energie)crisis eenvoudig en probleemloos is af te schakelen. Het tijdelijk leeg laten liggen van glastuinbouwbedrijven betekent vrijwel zeker het einde van deze teeltbedrijven. Andere markten nemen die productie over, waardoor de hele keten (teelt, logistiek, verpakking, handel) onder enorme druk komt te staan, met alle risico's van dien. "Alleen een sterke sector kan een verantwoorde, duurzame glastuinbouw naar de toekomst garanderen. Een sector die niet alleen inzet op energietransitie, maar tevens - met de op de bedrijven opgewekte energie - een essentiële bijdrage levert aan de klimaatambities van ons land. De glastuinbouw helpt Nederland verduurzamen. Dat verdient respect, te beginnen met het verspreiden van de juiste informatie en het uitdragen van het complete verhaal van deze toonaangevende topsector."
Klik hier voor recent cijfermateriaal over de glastuinbouw in Nederland.
Bron: Goedemorgen
Meer nieuws