Verticalfarmingtoren in gebruik genomen
Geplaatst op 19 september 2024
De ingebruikname van de eerste toren markeert een cruciaal moment in de ontwikkeling van vertical farming in Vlaanderen. Agrotopia, met zijn gevelkas van twaalf meter, is de hotspot voor dit grensverleggende project. Door op verschillende lagen te telen, wordt de beschikbare ruimte optimaal benut. Zo vormt deze installatie een inspiratiebron voor voedselproductie in verstedelijkte gebieden én een voorbeeld voor bestaande kassen wereldwijd.
Samenwerking voor duurzame innovatie
De nieuwe verticalfarmingtoren is de eerste van drie. Elke toren zal tien meter hoog zijn en achttien bewegende tafels bevatten. Dankzij de combinatie van geavanceerde technologieën en een doordacht ontwerp wordt de verticale teelt op een duurzame manier geïntegreerd in een serre-omgeving. Het systeem maakt gebruik van dynamische ledverlichting, waarmee het lichtspectrum aangepast kan worden om de plantontwikkeling te optimaliseren. Dat biedt telers maximale flexibiliteit om de productiviteit en duurzaamheid van hun teeltsystemen te verhogen.
De installatie werd gerealiseerd in een nauwe samenwerking tussen Inagro en Urban Crop Solutions, twee sterke spelers in de land- en tuinbouwsector. Jean-Pierre Coene, CEO van Urban Crop Solutions, benadrukt de betekenis van deze samenwerking: “Met deze eerste verticalfarmingtoren in Agrotopia tonen we hoe geavanceerde indoorfarmingtechnologie gecombineerd kan worden met de kracht van natuurlijk zonlicht. Dit project toont de toekomst van duurzame landbouw, waar technologie en natuur hand in hand gaan.”
"Met de ingebruikname van de eerste toren onderzoeken we, in samenwerking met Universiteit Gent, de technische mogelijkheden van dit innovatieve systeem," legt Maarten Ameye van Inagro uit. "Door een digitaal model van de toren te ontwikkelen, kunnen we via computermodellen snel identificeren welke aandachtspunten er zijn in belichting en irrigatie. Tegelijk zullen de data die we in de toren verzamelen het onderzoek verder vooruithelpen. Dit illustreert perfect de cruciale rol van de leerstoel Agrotopia als brug tussen praktijk en onderzoek."
In eerste instantie zullen bladgroenten, aardbeien en microgroenten getest worden op het systeem. “Met het nieuwe teeltsysteem richten we ons specifiek op de teelttechniek van gewassen die van essentieel belang zijn voor de glas- en stadstuinbouw, om de telers en stakeholders in deze sectoren te ondersteunen. De opgedane kennis en inzichten zullen vertaald worden naar de huidige systemen en kassen om de glastuinbouw van vandaag verder te innoveren en te verduurzamen. Aanvullend kunnen we op basis van de resultaten advies verstrekken voor de praktische implementatie van dergelijke systemen, zowel op lokaal als internationaal niveau”, vult Maarten Ameye, onderzoeksleider tuinbouw onder afdekking in Inagro, verder aan.
Na validatie zal de bouw van de tweede en derde toren opgestart worden. Het technische onderzoek wordt de komende jaren aangevuld met logging van economische data van de nieuwe installatie. Agrotopia heeft naast zijn innovatieve verticalfarmingtorens ook afdelingen die ingericht zijn als een modern glastuinbouwbedrijf. Dat biedt kansen om de teelt van verschillende gewassen op verschillende types systemen met elkaar te vergelijken en zo mogelijk tot nieuwe businessmodellen te komen waarbij vertical farming een meerwaarde invult in de klassieke glastuinbouw.
Focus op innovatie en stadslandbouw
Bart Naeyaert, West-Vlaams gedeputeerde voor land- en tuinbouw, benadrukte tijdens de inhuldiging de mogelijkheden van efficiënter ruimtegebruik in Vlaanderen: “In een verstedelijkt landschap waar landbouwgrond steeds schaarser wordt, is deze installatie een uitstekend voorbeeld van hoe we in de hoogte kunnen telen om meer voedsel te produceren op een beperkte oppervlakte. Dit project kan oplossingen bieden voor de uitdagingen waar onze land- en tuinbouw mee te maken heeft, en bevestigt de leidende rol van Vlaanderen op het gebied van innovatieve en duurzame voedselproductie.”
Agrotopia opende in 2021 de deuren en is met zijn 9000 m² de grootste dakkas van Europa. Het onderzoek dat er wordt uitgevoerd, richt zich op toekomstbestendige teelttechnieken, zoals hydrocultuur en verticale tuinbouw. Met de lancering van deze nieuwe verticalfarmingtoren, blijft Agrotopia een voorloper op het gebied van duurzame en innovatieve glastuinbouw.
Meer nieuws