BBL hét antwoord op krappe arbeidsmarkt?
Geplaatst op 08 december 2022
Lentiz, Melanchthon en Kasgroeit werkten de afgelopen maanden nauw samen met Vreugdenhil Young Plants om het BBL-traject nieuw leven in te blazen. De opleiding die theorie en praktijk naadloos met elkaar verbindt, verdween enkele jaren geleden, maar de noodzaak van een dergelijk opleidingstraject is volgens Nick Zonneveld groter dan ooit. “Het wordt steeds lastiger om hbo-studenten enthousiast te krijgen voor een functie in de kas", zegt hij in KAS Magazine. "Door de BBL-opleiding weer op te starten, kunnen bedrijven jonge mensen op mbo-niveau de kans bieden om het vak in de praktijk te leren. Zij zijn meer bereid om met hun handen te werken en hebben een mentaliteit van aanpakken en doen. Precies wat de sector nodig heeft. De studenten krijgen op deze manier een baangarantie, terwijl de werkgevers goed opgeleide en enthousiaste mensen aan zich weten te binden. Voor iedereen winst.”
Nadruk op praktijk
Vreugdenhil Young Plants gooide een lijntje uit naar Lentiz, Melanchthon en Kasgroeit en had al snel beet. Samen zetten zij het raamwerk op voor de tweejarige opleiding, die teelt en logistiek combineert in een mbo-opleiding niveau 2/3. Het traject is bedoeld voor iedereen die werken in de tuinbouw en leren wil combineren. Ervaring in de tuinbouw is mooi meegenomen, maar zeker geen vereiste. “De opleiding wordt breed ingestoken en omvat in feite alle werkzaamheden binnen de tuinbouw”, geeft Zonneveld aan. “Natuurlijk krijg je ook theorievakken aangeboden, maar je hoeft geen Latijnse plantennamen uit je hoofd te leren. De nadruk zal op de praktijk liggen. Uiteindelijk kun je met deze opleiding teeltmedewerker, teamleider, meewerkend voorman of bedrijfsleider bij een kwekerij worden. Je bepaalt zelf waar voor jou de lat ligt.”
Organisatorisch is het een en ander inmiddels op de rit, nu rest enkel de invulling van de opleiding nog. Hiertoe is contact gezocht met andere tuinbouwondernemingen, geeft Zonneveld aan. “We zijn inmiddels in gesprek met twintig bedrijven die graag willen meedenken en -doen. Samen gaan we vorm geven aan de opleiding en bepalen wat de leerlingen precies moeten leren. Zo sluit het traject goed aan op de praktijk van vandaag de dag. Het is doodzonde dat we de BBL-opleiding in het verleden hebben laten verdwijnen, maar het is goed dat de sector dit nu weer gezamenlijk oppakt.”
Zonneveld roept collega’s in de glastuinbouw dan ook op zich te melden en ook aan te haken om zo de krapte op de arbeidsmarkt te lijf te gaan. “We moeten minimaal vijftien leerlingen zien te vinden om de opleiding begin 2023 van de grond te krijgen, dat moet toch lukken met elkaar?”
Bron: KAS Magazine
Meer nieuws