Salade maken met robots
Geplaatst op 01 mei 2023
Maaltijdsalades uit de supermarkt bestaan uit sla, rauwkost, pasta, aardappels, fruit, noten, ei, kaas, vlees en vis. Het is nu nog niet mogelijk om al die verschillende producten met één machine te verzamelen en te verpakken zonder dat er een mens aan te pas komt. De komende vijf jaar gaan WUR-experts op het gebied van computer-vision, robotica en kunstmatige intelligentie hier in samenwerking met partners uit het bedrijfsleven verandering in brengen. En dat scheelt veel menskracht aan de lopende band, wat voordelig is op een steeds krapper wordende arbeidsmarkt.
Voor het automatisch klaarmaken en verpakken van een maaltijdsalade moeten robots allerlei handelingen uitvoeren die ook bij het verpakken van losse producten plaatsvinden. Camera’s schieten beelden voor geavanceerde computerprogramma’s, die de producten moeten herkennen. Vervolgens stuurt dezelfde software robotgrijpers aan om de producten snel en onbeschadigd uit de oogstkratten te halen en in een verpakking op maat te leggen. De verpakking wordt vervolgens gesloten en bedrukt met de benodigde productinformatie.
Kunstmatige intelligentie
De technologie die de onderzoekers nu verder gaan ontwikkelen, bouwt voort op de resultaten uit ‘Pick’nPack’. Dit project werd door WUR geleid van 2011 tot 2016. "Producenten stonden toen nog niet direct in de rij voor de Pick’nPack technologie, maar dat begint te veranderen", merkt Paul Goethals, business development manager van het WUR Agro Food Robotics programma. Niet alleen de behoefte groeit in deze tijd van arbeidstekorten, ook is de technologie volgens Goethals verder ontwikkeld en goedkoper geworden. Het grote verschil zit in de enorme opmars van kunstmatige intelligentie. "AI maakt dit soort robottoepassingen steeds interessanter voor bedrijven."
Lees hier verder
Bron: Wageningen U&R