Remote werken biedt kansen op krappe arbeidsmarkt
Geplaatst op 19 oktober 2021
Wishful thinking noemen ze dat toch? Je hoopt, of denkt, dat een situatie gaat gebeuren. Het is alleen nergens op gebaseerd. Een soort fantasie, of gevoel. Mijn emigratie naar Polen eind 2021 komt steeds dichterbij. Ik ben mij daarom al een tijdje aan het oriënteren op het vervolg van mijn werkzame leven. De voorkeur gaat uit naar remote werken. Ik was altijd al groot fan van thuiswerken. Ook voor corona. Een van de positieve kanten van de pandemie is dat thuiswerken meer geaccepteerd wordt. Het remote werken, werken op afstand, wordt steeds meer een trend en biedt kansen op de krappe arbeidsmarkt.
Kinderdagverblijf voor volwassenen
Naast de inhoud van het werk is het voor mij minstens zo belangrijk onder welke omstandigheden ik mijn werk kan doen. Ik hecht veel waarde aan een goede work-life balance. Daarbij vind ik het belangrijk dat ik zelf kan bepalen wanneer en waar ik werk. Ik wil afgerekend worden op output. Niet op het feit of ik elke dag van 08.00 uur tot 17.00 uur op een kantoor aanwezig ben. Iemand op LinkedIn noemde het kantoor onlangs treffend een 'kinderdagverblijf voor volwassen'. Als ik even een uurtje wil hardlopen om de batterij weer op te laden, en de kop leeg te maken, moet dat gewoon kunnen in mijn beleving. Niet alleen goed voor mijzelf, maar ook voor de werkgever.
Thuis productiever
Vijf dagen per week naar een kantoor is het gewoon niet voor mij. Ik ben een enorme doener en op kantoor word ik teveel afgeleid; de discussies over de verwarming aan of uit, het raam open of dicht, en dan die vreselijke kantoortuinen; wie dat ooit bedacht heeft? Nee, ik kan de conclusie wel trekken dat thuiswerken mij op het lijf is geschreven. De voordelen van een kantoor wegen niet op tegen de nadelen. Ik ben thuis vele malen productiever, en het sociale stuk met collega's gaat ook prima telefonisch, of via Teams of Zoom. Ik heb geen reistijd en win daarmee vrije tijd. Een betere work-life balance.
Aangezien ik mijzelf toch tot de grote grijze massa reken in mijn denkbeelden kan het niet anders dan dat het remote werken een enorme vlucht moet gaan nemen de komende jaren. Wishfull thinking?
Trends op de arbeidsmarkt
Een paar weken geleden heb ik deelgenomen aan een Webinar van Indeed over arbeidsmarkt trends. Uit onderzoek van Indeed blijkt dat secundaire arbeidsvoorwaarden ontzettend snel meebewegen met de huidige status van de arbeidsmarkt. Welke arbeidsvoorwaarden zitten dan in de lift?
- Thuiswerken 716%
- Sabbatical 194%
- Flexibele werktijden 190%
- Betaald ouderschapsverlof 117%
- Auto van de zaak 74%
Ook de zoekopdracht thuiswerken als onderdeel van alle zoekopdrachten door bezoekers aan het platform Indeed is aan het stijgen. Dezelfde trend is te zien in het noemen van thuiswerken in vacatures.
Heilige huisjes
Hoeveel liefde en commitment ik ook voel voor de glastuinbouwsector, eerlijk moet ik wel zijn. Als sector in zijn geheel (en dat is toch hoe de buitenwereld naar ons kijkt) zijn we niet bepaald een trendsetter op het thema arbeid. Er zijn nog heel wat heilige huisjes die om moeten, waarvan thuiswerken (waar dat mogelijk is) er één is.
Het onderzoek van Indeed staat echter niet op zichzelf. Ik kom regelmatig onderzoeken tegen waarin dezelfde trend is te zien. Zeker de generaties die nu actief zijn op de arbeidsmarkt, of straks de arbeidsmarkt opkomen hechten veel waarde aan een goede work-life balance. Zelf de mogelijkheid hebben om te kunnen bepalen waar en van wanneer er wordt gewerkt. Werken on remote dus. Bedrijven die hier op voorsorteren hebben straks een voorsprong op de arbeidsmarkt.
Bron: Kasgroeit
Meer nieuws