'Bodembeleid EU leidt tot beperkingen, gemiste kans'

'Bodembeleid EU leidt tot beperkingen, gemiste kans'

Europa kent een rijke bodemdiversiteit, elk met zijn eigen identiteit en specifieke kenmerken. Bodem is sterk lokaal verbonden met grondgebruik. Met de Richtlijn Bodemmonitoring kiest de Europese Commissie toch voor gemeenschappelijk beleid om bodemdegradatie in de EU tegen te gaan. Glastuinbouw Nederland erkent dat gezonde bodems het fundament vormen voor duurzame tuinbouw, maar vreest dat generieke maatregelen niet bijdragen aan duurzaam beheer van vruchtbare gronden in Nederland.

In het kader van de EU-Biodiversiteitsstrategie voor 2030 stelde de Commissie op 5 juli 2023 de Commissie een richtlijn op met als doel het monitoren van bodemgezondheid. 70% van de bodems in de EU is volgens de Commissie niet in goede staat en komt daarom nu met gemeenschappelijk bodembeleid onder de Europese Green Deal.

Adri Bom-Lemstra, voorzitter Glastuinbouw Nederland: “Gezonde bodems vraagt vakmanschap. Maar ook maatwerk dat ruimte biedt voor ondernemers om vrijwillig te werken aan bodemgezondheid. Uniform Europees milieubeleid heeft in het verleden al vaker geleid tot onwerkbare situaties op het telerserf. Bovendien voert Nederland als een van de eerste lidstaten al veertig jaar actief bodembeleid. Generiek EU-beleid leidt in dit geval eerder tot beperkingen voor telers dan dat ze per gebied en per bedrijf worden uitgedaagd tot nog beter bodembeheer. Dat is een gemist kans.”

Lees hier meer over de Richtlijn Bodemmonitoring

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Meest gelezen