Vijf geleerde lessen uit vijf jaar Autonoom Telen
Geplaatst op 12 oktober 2023
Het is exact vijf jaar geleden dat vijf internationale teams de kans hadden om in Bleiswijk tijdens de allereerste Autonome Kas Challenge, een unieke prestatie te leveren: op afstand een kas aansturen zonder de kas te betreden. Klimaat, irrigatie, energiemanagement. Alle data moest doorgerekend worden. Niet alleen op afstand, maar helemaal zonder tussenkomst van mensen. Kunstmatige intelligentie (AI) moest het werk doen.
En wat bleek na vier maanden hard werken? Waarvan iedereen dacht dat dit nog jaren zou duren, bleek dat ineens nu al mogelijk te zijn. Vijf succesvolle teelten werden afgeleverd met in sommige gevallen een beter teeltresultaat dan de telers die op de klassieke wijze de klimaatsturing deden. Weliswaar op 100 m2, maar het eerste bewijs was geleverd. Fast forward naar 2023. Inmiddels zijn we vijf jaar verder. De tijd gaat snel. Wat is er gebeurd in die tijd en wat hebben we binnen Blue Radix geleerd over Autonoom Telen? Graag delen we deze vijf lessen!
1. Autonoom Telen: het kan nu al
Op productieschaal autonoom telen? Het kan nu al. Met onze telers hebben we inmiddels meerdere teeltseizoenen gedraaid. Sommige telers zijn al vanaf 2019 betrokken bij de ontwikkeling. Waar we in eerste instantie alleen het klimaat konden voorspellen, hebben zij al meerdere teeltseizoen autonoom gedraaid. Zowel in tomaat, komkommer als paprika. Het is geen verre toekomst, maar gebeurt op dit moment op grote en kleine locaties van 2 tot 60 hectare. In Nederland, Canada, USA, Mexico, Zuid-Korea en nog tientallen andere locaties.
2. Continue en consistente uitvoering teelstrategie maakt het verschil
Telen gaat om het dagelijks nemen van de juiste beslissingen. Een goede strategie is belangrijk, maar het verschil wordt gemaakt door de acties die op elk moment van de dag en nacht worden genomen. Of dit nu door de mens is of door AI. De continue en consistente uitvoering van de strategie bepaalt het succes. Telers die met Crop Controller werken, merken dat elke dag weer, de installaties worden 24/7 autonoom aangestuurd om de teeltstrategie te realiseren die ze voor ogen hebben.
3. Ongekende mogelijkheden met AI
AI maakt nieuwe manieren van telen mogelijk: soepele overgangen tussen periodes van de dag? Geen probleem. Anticiperen op weersveranderingen die morgen plaatsvinden? AI kijkt vooruit en vele jaren terug. Een RTR continu bewaken en bijstellen? Het was nog nooit zo makkelijk. Waar veel teeltinzichten nooit gerealiseerd worden in de praktijk, is het nu mogelijk om dit consistent te doen. De resultaten zijn bij onze klanten ruimschoots zichtbaar: een gewas dat in balans is, betere teeltopbrengsten en minder ziektedruk.
4. Co-creatie in plaats van concurrentie
AI wordt vaak als concurrent gezien van de mens. En sommige AI-toepassingen zijn ook op die manier ontworpen, het is niet mogelijk deze goed te controleren of er invloed op uit te oefenen. Blue Radix richt zich echter op AI die de teler en bedrijfsleider ondersteunen om nog succesvoller te zijn. Altijd vanuit het principe dat de mens leidend is. Wij horen van telers die werken met Autonoom Telen dat het hun werk gemakkelijker en interessanter maakt: ze kunnen nu meer tijd besteden in de kas of aan het verder verbeteren van hun teeltplan.
5. Autonoom Telen doet wat het belooft
Er is nog geen kas op de wereld waarbij alle processen (klimaat, irrigatie, energie, IPM, arbeid etc) integraal en autonoom gestuurd worden. Daarvoor is nog een aantal stappen te gaan. Met een deel, zoals autonome klimaat- en energiesturing, zijn nu al duidelijke resultaten zichtbaar: een gezonder gewas, minder energiegebruik en betere teeltopbrengsten. En minstens zo belangrijk: telers die ruimte krijgen voor andere activiteiten op het bedrijf. Aandacht voor de teeltstrategie, IPM of innovaties op het gebied van telen. Niet voor niks rollen steeds meer van onze klanten Crop Controller op al hun locaties uit.
In vijf jaar is veel veranderd en ook de komende vijf jaar zullen deze ontwikkelingen onverminderd doorgaan. Wel is nu al duidelijk zichtbaar dat Autonoom Telen een ontwikkeling is die in korte tijd zich bewezen heeft. Telers hebben hiermee nieuwe technologie in handen, die hen in staat stelt de operatie naar een hoger plan te tillen en meer hectares te managen.