Versheid tomaat sneller en betrouwbaarder meten
Geplaatst op 29 november 2022
Er is een aantal product eigenschappen die een grote impact hebben op de kwaliteit van een tomaat: het suikergehalte (de ‘brix’), het zuurgehalte, de stevigheid en de sappigheid. Deze eigenschappen zijn objectief te meten door in een laboratorium destructieve metingen uit te voeren. WUR onderzoekt de potentie van een non-destructieve methode met hulp van sensoren en beeldherkenning, bijvoorbeeld met een mobiele scanner. Hierdoor kan in de naoogst-fase de versheid en houdbaarheid van een tomaat snel, objectief en betrouwbaar bepaald worden. Bovendien hoeft de tomaat niet beschadigd te worden, en kunnen meer vruchten in korte tijd geanalyseerd worden.
Modellen voor de versheid en houdbaarheid
In het project wordt eerst bepaald hoe de producteigenschappen gerelateerd zijn aan de versheid en de houdbaarheid. De ene tomaat is immers de andere niet: sommige rassen hebben een verschillende versheid. Daarom wordt in het project een brede range van rassen gemeten. Tijdens de metingen worden de trostomaten objectief gemeten door sensoren en beeldherkenning en parallel worden de trossen vergeleken met de oordelen van experts en consumentenpanels. Op basis hiervan ontwikkelt WUR modellen voor het bepalen van de versheid en de houdbaarheid.