Tuinieren in de stad

Tuinieren in de stad

In een project van Wageningen U&R wordt bekeken hoe immigranten, met hun kennis van tuinieren en hun culinaire erfgoed, bijdragen aan de voedselomgeving van Amsterdam. Doel is het stimuleren van beleid dat erkent dat immigranten krachtige veranderingen in gang kunnen zetten en een belangrijke rol spelen in de voedseltransitie.

"Voor dit project bekijken we hoe de kennis van tuinieren een essentieel aspect is van de eetcultuur van veel in Amsterdam wonende immigranten. We richten ons op het stadsdeel Nieuw-West, waar een groot aantal bewoners nog beschikt over de praktische kennis voor het verbouwen van voedsel die ze hebben opgedaan in hun land van herkomst", aldus Wageningen U&R.

Velen zien tuinieren ook als een ontspannende activiteit, en een manier om toegang te krijgen tot biologische producten van hoge kwaliteit. Maar het huidige tekort aan tuinen betekent dat slechts zeer weinig bewoners de mogelijkheid hebben hun eigen voedsel te verbouwen. "Centraal in ons onderzoek staan de Wereldgroentetuinen, een innovatieve groene onderneming in Nieuw-West die volkstuintjes verhuurt in een in onbruik geraakte commerciële kas. De klimatologische omstandigheden in deze (onverwarmde) kas maken het mogelijk om gewassen te verbouwen die in het algemeen minder goed gedijen in Nederland. Sopropo, kousenband, caigua, okra, tajerblad, paprika en meloen doen het uitstekend in de kas, evenals tomaten, Madame Jeanette-pepers, courgettes, bonen, kruiden, komkommers en pompoenen!"

Lees hier meer

Bron: Wageningen U&R

Deel artikel