Tomatenroestmijt nog onder controle in pilot

Tomatenroestmijt nog onder controle in pilot

In de pilot Tomaat telen zonder zwavel worden twee bestrijdingsstrategieën (met en zonder Macrolophus) gedemonstreerd in onbelichte tomatenkassen. De teelt is gestart in week vier en wordt intensief gemonitord op ziektes, plagen en natuurlijke vijanden.

"Macrolophus werd in week tien geïntroduceerd, met een dosering van 2,5 per m2 in de middelste rij van één van de kascompartimenten, en werd vanaf inzetten bijgevoerd (zes x 500 g Artemia-cysten/ha/week). De roofwantsen vestigden zich meteen goed en in week 36 telden we gemiddeld twee predatoren per blad en 2,7 per vangplaat in de kas waar ze werden losgelaten. Volwassen Macrolophus werden ook vanaf week 26 in de tweede kas gevonden. In deze tweede kas vinden we nu één roofwants per blad en eveneens één per vangplaat", aldus Glastuinbouw Nederland.

In beide kassen is Pronematus ubiquitus sinds week zes uitgezet. Drie maal een introductie van 25, 25 en 50 per stengel met een interval van enkele weken. En later in de zomer nogmaals 50 per stengel. Daarbij is lisdodde-stuifmeel (Nutrimite) wekelijks of tweewekelijks boven het gewas verblazen om de roofmijt in stand te houden. De roofmijt heeft een preventief effect tegen tomatenroestmijt (Aculops lycopersici) en een bijgaand effect op meeldauw wanneer ze hoge populatieniveaus bereikt.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel