Nieuwe standaardlijst cultuurplanten

Nieuwe standaardlijst cultuurplanten

Op 26 april is de nieuwe editie van de standaardlijst van Nederlandse namen van cultuurplanten gelanceerd. Dit gebeurde in een speciale sessie met leden van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen en genodigden. John van Ruiten, voorzitter van deze vereniging, verrichte de openingshandeling.

De tweede editie is een flinke uitbreiding ten opzichte van de eerste editie uit 2020. De nieuwe lijst bevat maar liefst 10.000 voorkeurs- en alternatieve Nederlandse namen van cultuurplanten, inclusief een uitgebreide verantwoording voor de opzet en de gemaakte keuzes. Uniformiteit is belangrijk. Bij gebruik van Nederlandse plantennamen helpt deze lijst daarbij met standaardvoorkeursnamen. Voor elk bekend gewas is er nu een eenduidige Nederlandse voorkeursnaam, naast de wetenschappelijke naam. Er staan voor veel gewassen ook (maximaal drie) alternatieve namen vermeld als die in gebruik zijn.

Uitbreiding van nieuwe gewasgroepen
In de eerste lijst werden alleen de Nederlandse namen van boomkwekerijgewassen gepubliceerd. Nu zijn ook nieuwe gewasgroepen opgenomen: siergewassen (bollen, kamerplanten, snijproducten en perkplanten), groentegewassen, landbouwgewassen, tropische planten, tropisch fruit en de eetbare paddenstoelen in cultuur. Daarnaast is er een uitbreiding van nieuwe Nederlandse namen bij de bestaande gewasgroepen van de eerste editie. Honderden wijzigingen en verbeteringen zijn doorgevoerd, inclusief diverse aanpassingen aan de wetenschappelijke namen. En tenslotte zijn nu ook de Nederlandse namen van plantenfamilies opgenomen.

Samenwerkende organisaties
Specialisten van Naktuinbouw en de Nederlandse Vereniging van Botanische tuinen (NVBT) werkten de afgelopen jaren aan het samenstellen van de lijst. De Nederlandse Dendrologische Vereniging, KAVB, Floricode, Floron, Vereniging Stadswerk Nederland en Anthos zorgden voor een waardevolle input. Ook de werkgroep Nederlandse namen voor wilde planten - met Nederlandse en Vlaamse specialisten - leverde een bijdrage. Om tot een eenduidige standaard te komen, maakten de samenstellers belangrijke keuzes. Bijvoorbeeld over hoofdlettergebruik, spelling, naamdelen los of aan elkaar en het bepalen van de juiste voorkeursnaam.

Publicatie online beschikbaar
De lijst is als PDF beschikbaar en vrij te downloaden via www.naktuinbouw.nl/lijst-nederlandse-namen. Voor gebruik van deze publicatie is vermelding van ‘Nederlandse namen van cultuurplanten, standaardlijst 2024’ vereist.

Bron:

Deel artikel