'Altijd een stap extra'

'Altijd een stap extra'

Daar waar de telers van Oxin Growers sowieso al stevig aan de weg timmeren met hun bedrijf, zetten sommigen nog een stap extra. Firma L.A. van Schie is zo’n onderneming. De tweede en derde generatie van de familie zijn hier actief: vader Paul, neef Wes en zoon Rick. Gevestigd op drie locaties in het Westland telen ze het ras Mediax voor de Engelse markt. Ruim 11 hectare tomaten worden hier grotendeels door aardwarmte verwarmd.

Opa Leo begon in 1952 met het telen van sla, komkommers, tomaten, spinazie en chrysanten. Specialisatie en selectie leidden stap voor stap naar toespitsing op dit specifieke tomatenras. Leo’s vier zoons traden intussen toe, waaronder Paul. Sinds 2004 hebben ze op hun hoofdvestiging in Kwintsheul ook een eigen sorteer- en verpakkingsafdeling onder de naam Tomselect. “Wij hebben altijd al een focus gehad op Engelse markt”, vertelt Rick. “We sorteren en kleinverpakken op gewicht en kleurschaal. Dit gaat in dozen van 6 kilo en kan ook in kratten of flowpacks met zes tomaten.”

Wes werkt sinds 2013 in het bedrijf, in 2021 trad hij officieel toe. Zijn neef Rick is jonger en sinds 2024 toegetreden, na het afronden van mbo en hbo tuinbouw. Rick: “We runnen beiden een aparte locatie. Als locatiemanager doe je alles, van teelt tot meststoffen tot personeel. Dat maakt het leuk, om het volledige pakket te doen.” Beide mannen vinden dit het leukste aspect van hun vak. Wes: “Door mijn verantwoordelijkheid over de hele locatie ben ik de hele dag met van alles bezig. Je staat altijd ‘aan’, dat verveelt nooit.” Rick vervolgt: “Mijn vader is heel veel met energie bezig. Ook is hij degene die samen met Oxin Growers aan tafel zit met onze afnemer.”

Lees het volledige interview

Bron: Oxin Growers

Deel artikel



Meest gelezen