‘Van het gas af is te kort door de bocht’
Geplaatst op 24 november 2023
Wat is ‘trending topic’ voor jou?
“Dan moet ik wel zeggen de elektrische ketel. De vraag naar deze ketels is sinds anderhalf jaar enorm gestegen. Eigenlijk sinds de gasprijs omhoogschoot. Ook dit jaar hebben we er weer meer verkocht, maar we staan hiermee nog maar aan het begin in de Nederlandse tuinbouw denk ik. Onze elektrische ketels komen uit Noorwegen. Wij zijn al twaalf jaar distributeur voor de Benelux. Jarenlang was het elektrische verwarmen hier geen thema, maar dat is omgeslagen. Ik denk dat die situatie blijft. Nederlandse telers kopen vaak meerdere ketels tegelijk, omdat ze in vermogen wat kleiner zijn dan gangbare ketels. Veelal gebruiken de ondernemers deze ketels als de stroomprijs negatief is. Dat gebeurt steeds vaker in Nederland, vooral in de zomer, door een overschot aan zonne-energie. Tuinbouwondernemers kunnen die warmte dan bufferen en ’s nachts als het kouder is gebruiken. Weinig sectoren zijn zo flexibel als de glastuinbouw. Vooral vanwege die lage stroomkosten begint de elektrische ketel een succes te worden.”
Welke actualiteit houd je het meeste bezig?
“De ontwikkelingen rond groene waterstof. Recent is er een start gemaakt met de aanleg van een terminal op de Maasvlakte. Nederland heeft nu te weinig groene stroom om zelf op grote schaal groene waterstof te produceren. Daarom gaan we dat voorlopig importeren en voor de distributie kunnen we straks het bestaande aardgasnetwerk gebruiken. Eigen, lokale productie van groene waterstof is vaak nog te duur dus dat lijkt nog geen optie.”
Hoe gaan jullie van het gas af?
“De uitspraak ‘van het gas af’ is te kort door de bocht. De gedachte dat alles elektrisch moet, begint te schuiven in de publieke opinie, merk ik. We gaan toe naar andere vormen van gas, verwacht ik. Onder meer waterstofgas. Daarmee blijven we branders en wkk’s voeden in de toekomst. Bovendien exporteren we ook veel van onze producten aan glastuinbouwbedrijven wereldwijd. De houding tegenover aardgas is in het buitenland vaak anders dan hier. Veel landen beginnen er nu pas aan, omdat het schoner is dan hun vorige fossiele bronnen.”
Hoe blijven jullie relevant in de glastuinbouw?
“Als Zantingh werken we eraan om technisch klaar te zijn voor de toekomst zonder aardgas. We hebben daarom een kant- en klaar concept voor een ‘multi fuel’ brander ontwikkeld en ook al getest. Denk hierbij aan brandstoffen als waterstof en andere alternatieve groene gassoorten waar momenteel hard aan gewerkt wordt. In elk geval met CO2-vrije verbranding. Nu kijken wij met interesse naar de komst van waterstof. Als fabrikant van gasbranders moet je zorgen dat je installaties ook op een veilige en efficiënte manier op andere brandstoffen kunnen werken.”
Meer nieuws