Hoe reinig je de kas tijdens de teeltwisseling?

Hoe reinig je de kas tijdens de teeltwisseling?

Het reinigen van de kas is van groot belang voor een hygiënische start van de nieuwe teelt. Alleen zo worden ziektes, bacteriën en plagen uit de oude teelt bestreden en wordt besmetting van het nieuwe gewas voorkomen. Reinigen en desinfecteren is dus een belangrijk onderdeel om de kwaliteit van het nieuwe gewas en de productie te kunnen waarborgen. Jasper Verhoeven, productspecialist Hygiëne & Desinfectie bij Royal Brinkman, legt uit hoe je teeltmaterialen, water, opstanden en glas het beste kunt reinigen. "Houd daarnaast ook rekening met alle hygiënemaatregelen bij de start van de nieuwe teelt."

Wist je dat reinigen en desinfecteren niet hetzelfde zijn? Reinigen is het verwijderen van vuil zoals stof, vuil of plantsap. Reinigen zorgt er niet direct voor dat plantpathogenen gedood worden. Desinfecteren is daarentegen het inactiveren oftewel afdoden van ziekteverwekkende organismen, zoals bacteriën, plantschimmels en plantenvirussen. Door de pathogenen te bestrijden, kunnen deze niet verder verspreiden. Voor een optimale hygiëne zorg je daarom dat je het oppervlak eerst reinigt en daarna desinfecteert. In de hygiëneprotocollen vind je alle benodigde hygiënemaatregelen per teelt om de kas volledig te reinigen en desinfecteren.

Lees hier verder

Bron:

Deel artikel