Flinke stap naar 100% groen geteelde groenten
Geplaatst op 04 oktober 2024
Door toenemende maatschappelijke druk en snelle afname van het aantal beschikbare middelen is het gezamenlijke doel: binnen drie jaar de gewassen paprika, tomaat, aubergine en komkommer rendabel telen in een integraal weerbaar teeltsysteem met groene, biologische en technologische oplossingen. Het gaat om het gehele systeem, dus inclusief klimaat, substraat en water. Dit project, geïnitieerd door Federatie Vruchtgroente Organisaties (FVO) en ondersteund door de specialisten van Hoogendoorn Growth Management, LetsGrow.com, Van Iperen, Van der Knaap Groep, Koppert en Rijk Zwaan is een belangrijke stap richting een toekomst van volledig groene teelt.
Leerpunten eerste seizoen
Met intensief scouten en het vroegtijdig bestrijden van plagen met biologie, bleek voorkomen beter dan genezen de belangrijkste les. Wanneer een ziekte en/of plaag werd ontdekt, is er gericht in het aangetaste deel een passend groen middel ingezet. Als dit niet voldoende was en het gewas dreigde ernstig aangetast te worden door de ziekte of plaag, werd een chemisch middel heel selectief en gericht ingezet om verdere schade te voorkomen. Deze aanpak heeft ervoor gezorgd dat er in het eerste seizoen aanzienlijk minder chemische middelen zijn gebruikt. Wel blijft de inzet van technologie en innovatieve oplossingen heel belangrijk om de kosten beheersbaar te houden. Denk aan bankerplantsystemen en insectengaas. Alle deelnemende pilottelers zijn enthousiast om door te gaan, hun kennis te delen en deze nieuwe kennis in de praktijk te brengen. Op basis van de ervaringen uit het eerste seizoen zijn concrete verbeteringen geïdentificeerd die volgend jaar doorgevoerd worden, zoals het gebruik van organisch substraat en het aanpassen van het bemestingsschema.
Naast de 7 pilots is er bij Botany in Horst een praktijkproef met blokpaprika. Aanvankelijk was deze proef gepland voor slechts één jaar, maar gezien de waardevolle leerlessen is besloten deze met minimaal één jaar te verlengen.
Er wordt teruggekeken op een geslaagd eerste seizoen. Wel blijft de weg naar een volledige groene én economisch rendabele teelt uitdagend. En ieder seizoen is anders. Maar het eerste seizoen heeft in ieder geval veel waardevolle inzichten opgeleverd. Volgend jaar bouwen we hierop voort met de nieuwe opgedane kennis.
Samenwerking groenteteelt en sierteelt
De ontwikkelingen rondom ‘100% Groen Geteeld’ spelen niet alleen in de vruchtgroentesector. Ook in de sierteelt wordt gewerkt aan dezelfde doelstelling. Voor de gewassen phalaenopsis, gerbera, kalanchoë en chrysant lopen er ook pilots. Beide sectoren werken hard aan duurzame teeltoplossingen en leren van elkaars ervaringen.
Over 100% Groen Geteeld
Binnen het project 100% Groen Geteeld werken telerscoöperaties (FVO) en toeleveranciers aan een duurzaam en weerbaar teeltsysteem. Dit systeem streeft naar het telen van vruchtgroenten zonder synthetische middelen, met als doel om tegen eind 2026 volledig groen en rendabel te zijn. Het project omvat zeven praktijkpilots, ondersteund door specialisten van Hoogendoorn Growth Management, LetsGrow.com, Van Iperen, Van der Knaap Groep, Koppert en Rijk Zwaan
De deelnemende glasgroentebedrijven zijn:
• Frestia (puntpaprika)
• Agro Care (tomaat belicht)
• Bryte (tomaat onbelicht)
• Van Duijn De Jong (aubergine)
• Fitterstee (komkommer onbelicht)
• Drenthe Growers (komkommer belicht)
• Reijm & zn. (blokpaprika)
• Naast de 7 pilots draait er ook een praktijkproef met blokpaprika bij Botany
De Federatie Vruchtgroenteorganisaties (FVO) wordt gevormd door vijf telersverenigingen: Growers United, Harvest House, Oxin Growers, The Greenery en ZON. Het zijn de grootste telersverenigingen van Nederland met ruim 400 aangesloten groenteproducenten van Paprika, Aubergine, Courgette, Komkommer en Tomaat.
Meer nieuws