De boer als apotheker

De boer als apotheker

Driekwart van de Nederlanders eet te weinig groente. Ergens in de keten van boer naar bord gaat het mis. Hoe zorgen we dat wat we verbouwen ook echt leidt tot een gezonde samenleving? En hoe kan een samenleving die gezond eet, de boeren en telers ook echt wat opleveren? Op 22 oktober organiseert De Balie een gesprek hierover met o.a. Quirine de Weerd, verantwoordelijk voor de duurzaamheidsstrategie van LIDL (foto).

De Nederlandse landbouwsector produceert met de internationale voedselmarkt in gedachten, niet zozeer de Nederlandse volksgezondheid. Het huidige kabinet is van plan minder te gaan investeren in maatschappelijke projecten op de lange termijn. Daarom dringt zich de vraag op welke partijen in de voedingsketen de ambitie hebben om gezonde en betaalbare voedselproducten op de plank te blijven brengen – en van gezondheid een verdienmodel voor het boerenbedrijf te maken.

Hoe komen we tot een landbouwbeleid waarin de gewassen op het land zijn afgestemd met wat we nodig hebben op ons bord? Welke stappen moeten er gezet worden door fabrikanten, supermarkten en de overheid om de boer als apotheker van de samenleving te laten functioneren?

Over ‘Aan de landbouwtafel’
In aanloop naar het geklapte landbouwakkoord zijn er veel goede gesprekken gevoerd, maar wel achter gesloten deuren. Dat kan beter, vinden Food Hub en het Nationaal Klimaat Platform. "Tijdens de landbouwtafels in De Balie voeren we daarom publiekelijk belangrijke gesprekken over oplossingen in de landbouw-impasse. De toekomst van duurzame landbouw in Nederland staat immers op het spel – en daarmee het lot van boeren, burgers en natuur. We kijken vooral waar we het wél over eens zijn. En dat is meer dan we denken."

Lees hier meer of meld je gratis aan

Bron:

Deel artikel