Voedselsystemen verduurzamen met AI

Voedselsystemen verduurzamen met AI

Start-ups gebruiken kunstmatige intelligentie (AI) om voedselsystemen duurzamer te maken. Zo vermindert Orbisk de voedselverspilling met een slimme scanner. Hoogleraar Ioannis Athanasiadis wil dit soort bedrijven ondersteunen met een Europese testfaciliteit. Ze presenteren hun inzichten tijdens het F&A Next-congres.

De start-up Orbisk heeft een monitoringsysteem voor voedselverspilling ontwikkeld die horecaondernemingen boven hun afvalbak kunnen hangen. Een slimme camera geeft, in combinatie met een weegschaal, inzicht in de voedselverspilling. Als gevolg kunnen de ondernemers slimmer inkopen en daarmee hun duurzaamheid en winst verhogen.

"AI kan arbeidsintensieve taken van ons overnemen", vertelt oprichter Olaf van der Veen van Orbisk. "Met beeldherkenningsapparatuur boven de afvalbak bepalen we wat er in verdwijnt. Uit onderzoek blijkt dat een gemiddeld restaurant jaarlijks 10.000 kilogram eetbaar afval weggooit en dat blijkt ook uit onze data. Gemiddeld is 70 procent van ons voedselafval overproductie en over-bevoorrading en slechts 30 procent komt voort uit te grote porties. Restaurants en cateraars kopen doorgaans teveel in, omdat ze bang zijn tekort te komen. Met ons monitoringsysteem krijgen ze zicht op het overschot en kunnen ze veel scherper inkopen."

Lees verder

Bron: Wageningen U&R

Deel artikel