Britse voedingssector moet crisisbestendiger worden
Geplaatst op 22 juni 2020
De organisaties pleiten voor stevige investeringen in de eigen landbouw-, verwerkings- en foodservicesector. Het crisisherstel moet voorts gericht zijn op meer duurzame en gezonde consumptie met een pro-actief beleid tegen voedselverspilling. De brancheorganisaties willen meer steun bij export, vervanging van importproducten door producten uit eigen land, automatisering en verbetering van kennis- en vaardigheden.
De voeding- en drankensector in het Verenigd Koninkrijk draagt in zijn geheel 460 miljard pond bij aan de Britse economie. Meer dan 4 miljoen mensen zijn werkzaam in deze sectoren. De coronaviruscrisis heeft het Britse systeem danig op de proef gesteld, met bijvoorbeeld een enorme toename in de vraag naar bezorgdiensten voor boodschappen, het aanpassen van werkplekken in voedselverwerkende bedrijven, problemen in het voorraadbeheer en een afname in de beschikbaarheid van arbeid. Bovendien heeft het sluiten van de horeca en foodservicesector een grote weerslag gehad op de toeleveringsketen.
Meer informatie is te vinden in het document UK Food and drink Building a path tot recovery dat de organisaties samen hebben opgesteld.