Ambitieuze agenda substraatbranche
Geplaatst op 23 juni 2020
Tijdens de ledenvergadering van de VPN op 18 juni jl. is een eerste exemplaar van "Een sterke, onmisbare basis" door voorzitter Ted Vollebregt overhandigd aan VVD Tweede Kamerlid Arne Weverling.
Om de ambities op het gebied van duurzaamheid en transparantie verder vorm en inhoud te geven wordt door de VPN bijgedragen aan de ontwikkeling van een Europese LCA (Life Cycle Analyses) voor substraten. In de LCA wordt voor de gehele levenscyclus van een substraat gekeken naar de duurzaamheidseffecten. Deze LCA geeft de bedrijven in de sector betrouwbare informatie zodat onderbouwde keuzes in de samenstelling van substraten kunnen worden gemaakt.
Voor organische substraten stelt de substraatbranche doelen voor het verder toepassen van hernieuwbare grondstoffen. De doelstelling voor de professionele markt is dat substraten in 2025 voor minimaal 35% bestaan uit hernieuwbare grondstoffen en voor de consumentenmarkt uit maar liefst 60% hernieuwbare grondstoffen.
Ook wordt de lat hoog gelegd als het gaat om verantwoorde veenwinning. In 2025 wil de Nederlandse substraatsector alleen nog maar veen gebruiken van RPP (Responsibly Produced Peat) gecertificeerde veenderijen. (www.responsiblyproducedpeat.org). Hierbij worden strenge eisen gesteld aan de selectie en het gebruik van de productielocaties. Cruciaal in RPP is de nazorg en het herstel tot natuur na gebruik van de productielocaties.
Voor minerale wol heeft de sector ambities geformuleerd voor terugname en hergebruik. Voor Nederland is de ambitie minimaal 90% hergebruik en mondiaal 35% in 2025. Ook is afgesproken geen basalt te winnen in groeves in beschermde natuurgebieden.
Arne Weverling gaf tijdens de presentatie van de ambities aan dat de potgrond- en substraatsector zichzelf meer moet laten zien: "Mensen realiseren zich niet dat zonder potgrond en substraat geen teelt van groenten, bloemen en planten mogelijk is. Deze natuurlijke producten zijn een onmisbare basis voor een gezonde en duurzame teelt".
"Met een dergelijke ambitieuze en goed onderbouwde agenda kan de substraatsector met open vizier zowel in Den Haag als in Brussel met beleidsmakers, politiek en NGO's het gesprek aan gaan over de toekomst van een mooie internationale en innovatieve sector" aldus Arne Weverling.
De VPN vertegenwoordigt ongeveer 20 innovatieve bedrijven die wereldspeler zijn als het gaat om innovatie en productontwikkeling. De leden van de VPN zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor ca. 98% van de in Nederland geproduceerde substraten. Op jaarbasis wordt ongeveer 7 miljoen m3 substraat geproduceerd goed voor een omzet van ca. € 400 miljoen euro.
Bron: Goedemorgen